Biomimetische tandheelkunde

07.02.2022
tooth morphology biomimetic dentistry biomimetics

In september 2021 begon tandarts Eline Segaert met de opleiding Biomimetic Mastership bij het Alleman Center of Biomimetic Dentistry onder leiding van Dr. David Alleman, een van de grondleggers van het concept Biomimetische Tandheelkunde.
Vanaf heden bieden wij biomimetische tandheelkunde aan in onze praktijk.

Wat is biomimetica?

Biomimetica is de studie van de vorm, structuur en/of functie van biologische substanties en materialen met als doel het synthetiseren van gelijkaardige producten voor menselijke toepassingen. De beste ideeën uit de natuur worden nagebootst om artificiële mechanismen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken.

Biomimetische tandheelkunde

Biomimetische tandheelkunde is tandheelkunde die de concepten van biomimetica toepast.
Hierbij streven we naar het behoud van zoveel mogelijk intact tandweefsel om de natuurlijke functie en biomechanica van tanden te herstellen. Biomimetische tandheelkunde vindt vooral zijn toepassing in de restauratieve, conserverende tandheelkunde, maar kan in elke discipline toegepast worden.
De nadruk ligt op het preserveren en nabootsen van de eigenschappen van natuurlijke tanden.
De preparatie en restauratieve technieken sparen natuurlijk tandweefsel en behouden de vitaliteit van de zenuw van de tand. Er worden restauratieve materialen gebruikt die de functie van natuurlijk glazuur en dentine repliceren. De herstelde tand is biomechanisch en esthetisch gelijkaardig aan een natuurlijke tand.

Belangrijke concepten

- Preservatie van intact tandweefsel
- Maximaliseren van adhesie
- Minimaliseren van spanning veroorzaakt door het uitharden van restauratief materiaal
- Structurele integriteit herstellen
- Natuurlijke biomechanica repliceren
- Eindpunt voor het verwijderen van cariës voor behoud van vitaliteit van de zenuw
- Design van de preparatie
- Biomimetische restauratieve materialen

Biomimetische tandheelkunde vs. traditionele tandheelkunde

Traditionele tandheelkunde maakt gebruik van een preparatievorm die retentie biedt aan het restauratief materiaal. In plaats van het bewaren van intact tandweefsel als prioriteit voorop te stellen, wordt dikwijls meer gezond tandweefsel opgeofferd om tegemoet te komen aan de beperkingen van de restauratieve materialen en technieken. Het resultaat is dat er meer tandweefsel verloren gaat en dat u meer kans heeft op complicaties zoals pijn, gevoeligheid, wortelkanaalbehandelingen en barsten of breuk van de tand.

Biomimetische tandheelkunde stoelt op een appreciatie en kennis van de biomechanica van de natuurlijke tand. Er worden principes en technieken toegepast om de adhesie aan tandweefsel te maximaliseren. De gebruikte restauratieve materialen bootsen de fysische en mechanische eigenschappen van de verschillende tandweefsels na. Op deze manier kan de integriteit van de tand zo goed mogelijk hersteld worden.

Voordelen

- Dankzij een maximale adhesie kan zo veel mogelijk gezond tandweefsel gespaard worden
- Minimale postoperatieve pijn en gevoeligheid
- Minder wortelkanaalbehandelingen
- Herstel van structureel gecompromitteerde tanden mogelijk
- Optimale 'seal' tussen het restauratief materiaal en tandweefsel
- Preventie van barsten en/of breuk
- Maximaliseren van adhesie met 400%