Moet ik een gebitsbeschermer dragen tijdens het sporten?

29.01.2019
Kind - contactsport - mondbeschermer - gebitsbeschermer - mouthguard

Tijdens het sporten in team, ook wanneer het niet competitief is, vinden vaak fysieke aanvaringen plaats. Vooral bij vechtsporten zoals (kick)boksen, karate en andere contactsporten zoals voetbal, basketbal, hockey en rugby is het gebruikelijk om een gebitsbeschermer te dragen.
Los van de contactsporten kan er ook door een botsing of een valpartij - dikwijls in combinatie met hoge snelheid - risico zijn op gebitsschade. Voorbeelden hiervan zijn turnen, fietsen, skateboarden en skeeleren.
Een directe impact op het gezicht zonder gebitsbeschermer kan je voorste tanden fractureren, of zelfs uitslaan. Een slag op de onderkaak kan je kaken zodanig op elkaar dichtslaan, dat de tanden barsten. Er kunnen ook kaakfracturen optreden, schade aan je kaakgewricht, en zelfs een hersenschudding. Bij kinderen zijn sportongevallen verantwoordelijk voor bijna 40% van de tandtraumata.

Hoe werkt een gebitsbeschermer?

Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van harde en zachte kunststof dat je over de tanden in de bovenkaak plaatst. Het is enkele millimeters dik en kan verscheidene kleuren hebben.
Gebitsbeschermers zijn zoals airbags - ze absorberen de schok van de impact, en verdelen de krachten over het materiaal van de gebitsbeschermer, in plaats van je tanden en kaken. Door het absorberen en verdelen van die krachten, gaat de kans op schade drastisch zakken. Als er alsnog een tand uitgeslagen wordt, dan fungeert de gebitsbeschermer als vangnet, zodat de tand niet verloren raakt en terug in de kaak kan worden geplaatst.

Types van gebitsbeschermers

Standaard en voorgevormde gebitsbeschermer

Voordelen: Deze gebitsbeschermers zijn meestal goedkoper (tussen de €20 en €40) en vind je in veel sportzaken of online. Een vorm van bescherming is natuurlijk nog altijd beter dan geen bescherming.
Nadelen: Standaard gebitsbeschermers zijn niet (volledig) op maat gemaakt en zitten daarom vaak losser, vooral wanneer men loopt of actief is. Dit verminderd draagcomfort zorgt ervoor dat ze minder gedragen worden. Ze nemen meer plaats in de mond en bemoeilijken dikwijls de ademhaling en spraak. Ze zijn ook minder duurzaam en moeten vaker vervangen worden.

Op maat gemaakte gebitsbeschermer

Voordelen: Een op maat gemaakte gebitsbeschermer is veruit de beste optie om je te beschermen tegen tandtraumata en hersenschuddingen. Het is zelfs zo dat de kans op een hersenschudding met 50% daalt. De gebitsbeschermer wordt zodanig gemaakt dat hij perfect past op je tanden, maar ook in de mond. Door de perfecte pasvorm ondervindt men weinig tot geen last bij het ademhalen en spreken en wordt de gebitsbeschermer veel meer gedragen.
Op maat gemaakte gebitsbeschermers zijn zeer duurzaam, kunnen goed gereinigd worden, en kunnen aangepast worden naar uw smaak (kleuren, logo's).
Nadelen: De kostprijs van een op maat gemaakte gebitsbeschermer ligt beduidend hoger dan een standaard of voorgevormde gebitsbeschermer. Deze kost moet uiteraard afgewogen worden tegen de kost van een of meerdere kapotte of uitgevallen tanden, een hersenschudding en andere mogelijke schade.
Een op maat gemaakte gebitsbeschermer duurt ongeveer 2 weken om te vervaardigen.

Welke gebitsbeschermer je ook kiest, overweeg het zeker eens. Tandschade zoals een ontbrekende voorste tand, schade aan het kaakgewricht, en hersenschuddingen kunnen een blijvende impact hebben op de gezondheid. Bescherm je glimlach!