Mondhygiëne bij kinderen

13.10.2017
Barbie - Tandarts - Controle - Kinderen

 Om een goede mondgezondheid te bekomen bij uw kind is het belangrijk met enkele zaken rekening te houden:

  • Van zodra het eerste tandje is doorgebroken, poetst u deze 1 keer per dag met een kindertandpasta. Maak hiervoor gebruik van een peutertandenborstel. Deze is zacht en klein, waardoor je gemakkelijk bij alle tandjes komt. De puntjes van nieuw doorgebroken tandjes mag u direct mee poetsen. Deze zijn namelijk gevoelig voor het krijgen van gaatjes, aangezien het glazuur nog niet zo sterk is. 
  • Vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt bij uw peuter mag hij/zij op controle komen. Dit helpt om te wennen aan de tandarts en de praktijkomgeving.
  • Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het belangrijk dat er 2 maal per dag gepoetst wordt. Laat uw kind op een speelse manier kennis maken met het tandenpoetsen. Tegenwoordig bestaan er verschillende apps om het poetsen leuk te maken (Philips Sonicare For Kids van Philips, Disney Magic Timer van Oral-B). Ook een liedje dat twee minuten duurt kan uw kind motiveren lang genoeg te poetsen.
  • Stimuleer uw kind om zelf de tanden te poetsen. U poetst best wel nog even na, totdat uw zoon/dochter dit perfect zelf kan, dit over het algemeen vanaf de leeftijd van 10 jaar.
  • Om geen enkele tand te vergeten, is het makkelijk de tanden te poetsen in een vaste volgorde. Zo kan u poetsen aan de hand van de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Het is ook belangrijk altijd de rand van het tandvlees mee te poetsen.
     

Zorgvuldig tandenpoetsen is essentieel voor een gezonde mondhygiëne, maar ook de eetgewoonten van uw kind zijn hier een belangrijk onderdeel van.
Of uw kind een gaatje krijgt, hangt af van hoe goed het zijn tanden poetst en hoe vaak suikerhoudende voedingswaren of dranken worden genuttigd. Light frisdranken veroorzaken geen gaatjes, maar bedenk dat de zuurtegraad in deze dranken ook schade kan veroorzaken aan het gebit.
Sommige kinderen zijn gevoeliger aan gaatjes omwille van glazuurstoornissen. In dat geval is het belangrijk van jongs af aan bij te sturen waar nodig. Fluoridering en verzegelen van de tanden kunnen hierbij hulp bieden.