Wat doe je best eerst: poetsen of flossen?

17.10.2018
Floss - flosshouder - poetsen - mondhygiëne

U krijgt van uw tandarts het advies dagelijks te flossen of de interdentale ruimtes proper te maken met een interdentaal borsteltje. Maar wat doe je nu best als eerste?

De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Bacteriën in de tandplaque zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van parodontitis, een ontsteking die optreedt wanneer bacteriën zich kunnen opstapelen onder het tandvlees. Dit kan leiden tot zwelling, bloeding, terugtrekkend tandvlees en uiteindelijk zelfs tandverlies als er niet op tijd opgetreden wordt.
Ook is het zo dat fluoride, een mineraal aanwezig in tandpasta dat gaatjes helpt voorkomen, in een grotere hoeveelheid aanwezig blijft in de mond wanneer men eerst flost voor het poetsen.

Interdentale reiniging kan met behulp van floss of een interdentaal borsteltje. Er bestaan veel verschillende vormen en diameters. Uw tandarts zal u adviseren omtrent de juiste keuze.
U kan ook een waterfloss gebruiken. Hierbij wordt de interdentale ruimte gereinigd met behulp van water (met eventueel wat fluorhoudend mondspoelmiddel) en een luchtstoot.

Om parodontale problemen te voorkomen, adviseren wij u jaarlijks op controle te komen, regelmatig interdentaal te reinigen en twee keer per dag te poetsen.